Bedrijfsorganisatie

Derde graad
5de jaar (schooljaar 2025-2026) en
6de jaar (schooljaar 2026-2027)
dubbele finaliteit

Bedrijfsorganisatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Ze biedt inzichten uit de algemene economie en bedrijfswetenschappen. Daarnaast is deze studierichting sterk gericht op het ontwikkelen van competenties met betrekking tot het ondersteunen van boekhoudkundige en HR-activiteiten. Omdat communicatievaardigheden essentieel zijn, biedt het HHVMB jou een uitgebreider pakket talen. We zetten ook in op onderzoeksvaardigheden: je wordt begeleid in de verschillende stappen van je onderzoek. In het 6de jaar voorzien we extra ruimte in het lessenrooster om het toekomstige werkveld te verkennen. Voor deze studierichting in de derde graad is een voorkennis economie en bedrijfswetenschappen vanuit de tweede graad vereist. Voor instromers uit andere richtingen van de dubbele finaliteit kan een inhaalbeweging nodig zijn.

Bedrijfsorganisatie

Wie ben jij?

Je bent nieuwsgierig naar hoe bedrijven werken en hoe economie de wereld beïnvloedt. Thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en verantwoordelijkheid spreken je aan. Je houdt van praktische uitdagingen en gaat graag aan de slag met financiële administratie, personeelsbeheer of marketing. Technologie boeit je en je ziet kansen in digitale tools en boekhoudsystemen om bedrijven slimmer te maken. Je hebt oog voor detail, denkt helder en bent in staat om concrete bedrijfsuitdagingen aan te pakken. Daarnaast werk je graag samen, communiceer je respectvol en zorg je voor duidelijke afspraken binnen een team.

Wat na de derde graad?

Na de derde graad bedrijfsorganisatie kun je verder studeren in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld via een bachelor in Accountancy en Fiscaliteit, Bedrijfsmanagement of Office Management, of een graduaatsopleiding zoals Boekhouden of HR-Support. Je kunt ook meteen aan de slag als boekhoudkundig medewerker, HR-assistent, of administratief bediende. Daarnaast biedt het diploma een sterke basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je hebt tal van mogelijkheden om door te groeien in de bedrijfswereld!

Lessentabel

Algemene vakken5 - 6
aardrijkskunde1 - 1
Engels2 - 2
Frans2 - 2
geschiedenis1 - 1
GFL/Ec.vorming1 - 1
godsdienst 2 - 2
LO2 - 2
natuurwetenschappen 1 - 1
Nederlands3 - 3
wiskunde3 - 2
complementaire uren1 - 1
Studierichtingsvakken
bedrijfsorganisatie12 - 12
bedrijfscommunicatie Engels/Frans1 - 1
mens en samenleving1 -1
project/werkplekleren0 - 2
  • Afbeelding (2)
    "Je kan altijd bij de leerkrachten terecht en zeker ook bij de leerlingbegeleiding ."
    Lisa Buts
    6 economie-moderne talen
  • Flor
    "Ik ben blij dat de leerkrachten blijven geloven in mij. Als ik hier een gepaste emoji aan kon toevoegen, had ik dat zeker gedaan."
    Flor Wouters
    Afstudeerjaar 2024
  • Mila Bosmans
    "De leerkrachten zijn zeer enthousiast en gepassioneerd door hun vak."
    Mila Bosmans
    Afstudeerjaar 2024
  • Jinne Leboy
    “Zes jaar lang heb ik me hier thuis gevoeld. Op de universiteit merkte ik meteen dat HHvMB me een sterke basis in academisch schrijven had meegegeven.”
    Jinne Leboy
    Afstudeerjaar 2020 (pedagogische wetenschappen)
  • Jade En Axelle
    “Op klasdagen werk je intensief samen met je klas en kan je zo een hechtere groepsband creëren.”  
    Axelle Vanassel & Jade Vermeulen
    6 moderne talen en 5 Latijn-talen
  • Afbeelding(1)
    "Ik vind de lessen heel leuk omdat je elke 50 minuten een nieuwe leerkracht krijgt. De meesten zijn super lief! De schooluitstappen zijn geweldig en goed georganiseerd en heel leuke bestemmingen en plaatsen."
    Fien Nuyts
    2de jaar - optie Maatschappij en welzijn
  • Louise Vanbesien
    “Op het HHvMB word je gestimuleerd om het beste van jezelf te geven. Dat heeft mij gevormd op vlak van inzet en doorzettingsvermogen. Daarnaast is het een aangename plek om te kunnen groeien waar je mooie vriendschappen kan opbouwen. “
    Louise van Besien
    Afstudeerjaar 2023 (rechten)
  • Afbeelding (4)
    "Ik zocht een studierichting met veel uitdaging en die heb ik gevonden. We doen veel leuke uitstappen. Als je je niet goed voelt, kan je altijd bij leerlingbegeleiding terecht. Ook met je klastitularis kan je babbelen. Hij/zij helpt je met plezier verder."
    Kato Van den Branden
    2de jaar A - optie Economie en bedrijfswetenschappen
  • Afbeelding (3)
    "De school organiseert veel activiteiten en ook een leuke fuif. Ze doen hun best om een voor een goede sfeer te zorgen in de klas."
    Emma Lens
    6 economie-moderne talen
Sint Lambertus Icon Quote