Wetenschappen – wiskunde

Derde graad - 5de jaar
domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit

De richting Wetenschappen-wiskunde is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met deductief, empirisch en probleemoplossend leren vanuit de wetenschappen aardwetenschappen, biologie, chemie, fysica en wiskunde. Wiskundige vaardigheden worden verdiept en abstracte wiskundige concepten worden gebruikt.

2022 10 14 Z D7 (193)

Wie ben jij?

Je hebt een hart voor wetenschap en wiskunde. Je bent iemand die graag doordenkt op de dingen. Je bent niet alleen verwonderd door fenomenen en processen in de natuur. Je wil deze complexe verschijnselen ook kunnen verklaren. Van het oplossen van wiskundige vraagstukken tot het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.
Daarnaast is het belangrijk dat je grote leerstofgehelen kan verwerken. De hoeveelheid leerstof die je voorgeschoteld krijgt, is groot. Er wordt van jou dus een gezonde dosis doorzettingsvermogen verwacht en je moet bereid zijn die extra inspanningen te willen leveren.
In de 2de graad heb je een goede basis voor wiskunde opgebouwd en voel je dat er een echte wiskundige wetenschapper in je schuilt. Je wil je vastbijten in 6 of 8 uur wiskunde.

6 uur wiskunde
Je doet graag wiskunde en je bent er goed in. Je houdt ervan om nieuwe theorie toe te passen in oefeningen, ook als deze moeilijk zijn. Wiskunde ging voor jou tot en met het vierde jaar vlot en je wil er steeds beter in worden.

8 uur wiskunde
Je doet graag wiskunde en je kunt het heel goed. Een moeilijke oefening zie jij als een uitdaging om je in vast te bijten. Je houdt ervan om nieuwe theorie op te bouwen, ook als deze abstract is en niet onmiddellijk leidt tot concrete toepassingen. Wiskunde ging voor jou tot en met het vierde jaar heel vlot. Je wil er steeds meer van weten en er voortdurend beter in worden. Je bent bereid om in de derde graad een grote hoeveelheid extra leerstof wiskunde te verwerken.

Extra wetenschappen
In deze richting wordt uitbreiding van de wetenschappen aangeboden. Bovendien komen ook informaticawetenschappen aan bod.

Wat na het secundair?

De meeste leerlingen uit deze richting kiezen voor een academische bachelor en master: ingenieurswetenschappen, industriële wetenschappen, fysica, wiskunde, informaticawetenschappen, bio-ingenieur, chemie, biomedische of farmaceutische wetenschappen, architectuur, biologie, geneeskunde… Je kan ook zonder problemen een professionele bachelor aan: laborant, leerkracht wetenschappen, diëtist…

Lessentabel

Dit is een voorlopige lessentabel onder voorbehoud van wijzigingen omwille van de modernisering van het secundair onderwijs.

Algemene vakken5 - 6
Engels*2 - 2
Frans*3 - 3
geschiedenis*2 - 2
godsdienst2 - 2
LO2 - 2
Nederlands*4 - 4
complementaire uren5 - 4
*leerplan verdiepte basis
Studierichtingsvakken
aardrijkskunde 1 - 1
biologie1 - 1
chemie2 - 2
fysica2 - 2
Informaticawetenschappen0 - 1
wiskunde6 - 6
  • Wanne Vranckx2
    “Ik vind het goed dat de leerlingenraad ook zijn steentje kan bijdragen aan het leven op school.”
    Wanne Vranckx
    2 Latijn
  • Lily Van De Locht2
    Maatschappij en welzijn “Je kan heel creatief zijn in deze richting bv. soms koken we. Dat is dan zo iets anders dan de hele tijd leren en lessen volgen.”
    Lily Van de Locht
    1 Maatschappij en welzijn A
  • Luz Haegemans2
    “Vakleerkrachten: We hebben veel enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten die ons met passie van alles bijleren over hun vak.”
    Luz Haegemans
    5 Latijn-wetenschappen
  • Yasmina Lipniak2
    “De SOS-klas is echt goed, want men helpt je met verschillende dingen bv. plannen.”
    Yasmina Lipniak
    1 maatschappij en welzijn A
  • Wout De Groof
    “Na 6 jaar HHVMB werd het een beetje een tweede thuis, een school met zo een familiale sfeer is nergens anders te vinden.”
    Wout De Groof
    Afstudeerjaar HHVMB: 2022 ( Japanse studies)
  • Eline Guedin2
    “Via de buitenlandse reizen krijg je de kans om nieuwe dingen te leren en grenzen te verleggen en dat is best wel cool.”
    Eline Guedin
    2 taal en maatschappij
  • Ellis Torfs
    “Als 12-jarige met een bang hart de school binnengestapt. 6 jaar les gevolgd, uitgedaagd in een leerrijke en warme omgeving. Als zelfzekere 18-jarige de school verlaten om te starten aan de universiteit.”
    Ellis Torfs
    Afstudeerjaar HHVMB 2020 (revalidatiewetenschappen en kinesitheapie)
  • Foto Elien Van Clemen
    “Ik heb hier veel plezier gehad tijdens de lessen en de vele extra activiteiten en ik merk nu ook dat ik heel goed voorbereid ben op het hoger onderwijs."
    Elien Van Clemen
    Afstudeerjaar HHVMB 2021 (wiskunde-fysica)
  • Nathalia Geysemans2
    “Bij ons op school hebben we allemaal vriendelijke leerkrachten.”
    Nathalia Gysemans
    1 Maatschappij en welzijn A
  • Leoni De Keuster2
    "Hey, ik ben Leonie en volg STEM. De leerkrachten zijn super leuk en helpen je als je hulp nodig hebt. Je kan leuke dingen doen zoals programmeren, eieren laten vallen van de tweede verdieping en leren over de ruimte."
    Leonie De Keuster
    2 STEM
  • Nelles Vranckx2
    “De titularissen ondersteunen ons in alles en begeleiden ons naar het einde van het jaar.”
    Nelles Vranckx
    4 natuurwetenschappen
  • Foto Aline De Haes
    “In het HHvMB werd ik elke dag aangespoord om het beste van mezelf te geven en heel hard te werken voor mijn doelen. Dit was niet altijd even makkelijk, maar nu tijdens mijn rechtenopleiding voel ik de voordelen van de goede werkethiek die ik in Berlaar heb meegekregen.”
    Aline De Haes
    Afstudeerjaar HHVMB 2020 (rechten)
  • Luz Haegemans2
    “Tof dat de leerlingenraad ‘s middags soep verkoopt.
    Luz Haegemans
    5 Latijn-wetenschappen
  • Louise Van Besien2
    “Iedereen accepteert elkaar in het HHvMB.”
    Louise Vanbesien
    6 economie-talen
  • Josefien Mertens
    “Het vertrouwen dat leerkrachten in mij hebben, heeft mij niet alleen gemotiveerd om mijn uiterste best te doen voor school, maar helpt mij ook doorheen mijn eigen zoektochten en doet me groeien als persoon.”
    Josefien Mertens
    5 Latijn-talen
  • Wies Verlinden
    "Een superleuke en leerrijke tijd met goede begeleiding van leerkrachten en directie!"
    Wies Verlinden
    Afstudeerjaar HHVMB 2022 (Event-en projectmanagement)
  • Josefien Claes2
    “Ik kan hier zijn wie ik ben.”
    Jozefien Claes
    6 economie-talen
  • Nelles Vranckx2
    “De sfeer bij de leerlingenraad is warm, er wordt altijd naar elkaars mening geluisterd.”
    Nelles Vranckx
    4 natuurwetenschappen
  • Noor Van Gaevere2
    “Je hebt een goede band met de leerkrachten. Op onze school heb je ook een goede socio-emotionele begeleiding. Ze staan altijd klaar voor je.”
    Noor Van Gaever
    6 sociale en technische wetenschappen
  • Max Moens
    "Ik heb aan de universiteit ondervonden dat wij  een heel goede basis hebben meegekregen op alle vlakken. Bovendien was het middelbaar een heel toffe tijd. Ik had er wel nog harder van moeten genieten, omdat ik nu soms een nostalgisch gevoel bij krijg, wanneer ik eraan terugdenk. "
    Max Moens
    Afstudeerjaar HHVMB 2020 (LO en bewegingswetenschappen)
  • Joep Daelemans2
    “Tijdens de middag ga ik met mijn vrienden pingpongen, maar als de tafels bezet zijn, gaan we in het hart schaken. We zitten niet de hele tijd op onze gsm. Je moet niet pingpongen, je kan ook dansen, naar de stille ruimte gaan, voetballen op het pannaveldje of gezelschapsspelletjes spelen.”
    Joep Daelemans
    1 STEM
  • Nelles Vranckx2
    “Mijn studierichting is voor mij uitdagend en voorziet de vakken die interessant voor me zijn.”
    Nelles Vranckx
    4 natuurwetenschappen
  • Marthe Goelen2
    “De school bruist van enthousiasme."
    Marthe Goelen
    6 sociale en technische wetenschappen
  • Lena Hofman2
    “In Berlaar krijg je verschillende bouwstenen om een wondervolle toekomst op te bouwen.”
    Lena Hofman
    6 Latijn-talen
  • Malin Cornish2
    “Ik heb voor STEM gekozen, omdat mijn broer dat ook doet en hij zei altijd dat hij het leuk vond. Nu ik ook in STEM zit, merk ik dat hij echt gelijk heeft. Ik vind STEM heel leuk en super interessant.”
    Malin Cornish
    1 STEM
Sint Lambertus Icon Quote