Wetenschappen – wiskunde

Derde graad - 5de en 6de jaar
domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit

De richting Wetenschappen-wiskunde is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met deductief, empirisch en probleemoplossend leren vanuit de wetenschappen aardwetenschappen, biologie, chemie, fysica en wiskunde. Wiskundige vaardigheden worden verdiept en abstracte wiskundige concepten worden gebruikt.

2022 10 14 Z D7 (193)

Wie ben jij?

Je hebt een hart voor wetenschap en wiskunde. Je bent iemand die graag doordenkt op de dingen. Je bent niet alleen verwonderd door fenomenen en processen in de natuur. Je wil deze complexe verschijnselen ook kunnen verklaren. Van het oplossen van wiskundige vraagstukken tot het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten.
Daarnaast is het belangrijk dat je grote leerstofgehelen kan verwerken. De hoeveelheid leerstof die je voorgeschoteld krijgt, is groot. Er wordt van jou dus een gezonde dosis doorzettingsvermogen verwacht en je moet bereid zijn die extra inspanningen te willen leveren.
In de 2de graad heb je een goede basis voor wiskunde opgebouwd en voel je dat er een echte wiskundige wetenschapper in je schuilt. Je wil je vastbijten in 6 of 8 uur wiskunde.

6 uur wiskunde
Je doet graag wiskunde en je bent er goed in. Je houdt ervan om nieuwe theorie toe te passen in oefeningen, ook als deze moeilijk zijn. Wiskunde ging voor jou tot en met het vierde jaar vlot en je wil er steeds beter in worden.

8 uur wiskunde
Je doet graag wiskunde en je kunt het heel goed. Een moeilijke oefening zie jij als een uitdaging om je in vast te bijten. Je houdt ervan om nieuwe theorie op te bouwen, ook als deze abstract is en niet onmiddellijk leidt tot concrete toepassingen. Wiskunde ging voor jou tot en met het vierde jaar heel vlot. Je wil er steeds meer van weten en er voortdurend beter in worden. Je bent bereid om in de derde graad een grote hoeveelheid extra leerstof wiskunde te verwerken.

Extra wetenschappen
In deze richting wordt uitbreiding van de wetenschappen aangeboden: je krijgt extra leerstof voor biologie, chemie en fysica. Bovendien komen ook informaticawetenschappen aan bod.

Wat na het secundair?

De meeste leerlingen uit deze richting kiezen voor een academische bachelor en master: ingenieurswetenschappen, industriële wetenschappen, fysica, wiskunde, informaticawetenschappen, bio-ingenieur, chemie, biomedische of farmaceutische wetenschappen, architectuur, biologie, geneeskunde… Je kan ook zonder problemen een professionele bachelor aan: laborant, leerkracht wetenschappen, diëtist…

Lessentabel

Algemene vakken5 - 6
Engels*2 - 2
esthetica1 - 0
Frans*3 - 3
geschiedenis*2 - 2
godsdienst2 - 2
LO2 - 2
Nederlands*4 - 4
*leerplan verdiepte basis
Studierichtingsvakken
aardrijkskunde 1 - 1
biologie1 - 2
chemie3 - 2
fysica3 - 2
Informaticawetenschappen0 - 1
keuzevak: fysica of chemie0 - 1
Optie 6 u. wiskunde
filosofie (wetenschappen)1 - 1
wiskunde6 - 6
keuze: Duits* of engineering-project 1 - 0
keuze: Duits* of biologie0 - 1
* vervolgcursus Duits
Optie 8 u. wiskunde
wiskunde8 - 8
facultatief: filosofie (wetenschappen)1 - 1
 • 20221031 230508 (002)
  "Ik merk dat ik aan de universiteit veel voordeel haal uit de goede basis die in Berlaar heb meegekregen. Daarnaast heb ik hier een bijzonder leuke tijd gehad!"
  Mathijs Van Clemen
  Afstudeerjaar HHvMB 2022 (ingenieurswetenschappen)
 • Romee
  "Op HHvMB vond ik mijn weg dankzij de diverse richtingen en de uitnodigende sfeer van een creatieve omgeving. Met uitstekende leerkrachten, goeie leerlingbegeleiding en een warme, gezellige atmosfeer heb ik er een goede tijd gehad en mooie herinneringen aan overgehouden. Het was een plek waar ik niet alleen genoot, maar ook de steun kreeg die ik nodig had om te groeien en te bloeien."
  Romée Morren
  Afstudeerjaar 2021 (media-entertainment business)
 • Flor
  "Ik ben blij dat de leerkrachten blijven geloven in mij. Als ik hier een gepaste emoji aan kon toevoegen, had ik dat zeker gedaan."
  Flor Wouters
  6 Latijn-wetenschappen
 • Lena Hofman2
  “In Berlaar krijg je verschillende bouwstenen om een wondervolle toekomst op te bouwen.”
  Lena Hofman
  Afstudeerjaar HHvMB 2023
 • Jade En Axelle
  “Op klasdagen werk je intensief samen met je klas en kan je zo een hechtere groepsband creëren.”  
  Axelle Vanassel & Jade Vermeulen
  5 moderne talen en 5 Latijn-talen
 • Louise Van Besien2
  “Iedereen accepteert elkaar in het HHvMB.”
  Louise Vanbesien
  Afstudeerjaar HHvMB 2023
 • Stef
  "Het HHvMB is een school die een goede ondersteuning biedt voor het hoger onderwijs en dat in een aangename en leerrijke omgeving."
  Stef Cools
  Afstudeerjaar HHvMB 2022 (bedrijfsmanagement - KMO en ondernemen)
 • Afbeelding (3)
  "De school organiseert veel activiteiten en ook een leuke fuif. Ze doen hun best om een voor een goede sfeer te zorgen in de klas."
  Emma Lens
  5 economie-moderne talen
 • Afbeelding (2)
  "Je kan altijd bij de leerkrachten terecht en zeker ook bij de leerlingbegeleiding ."
  Lisa Buts
  5 economie-moderne talen
 • Marthe Goelen2
  “De school bruist van enthousiasme."
  Marthe Goelen
  Afstudeerjaar HHvMB 2023
 • Foto Femke (002)
  "Op het HHvMB kreeg ik niet alleen kennis mee, maar ook de waarde van vriendschap, doorzettingsvermogen en zelfontdekking."
  Femke Busschots
  Afstudeerjaar HHvMB 2022 (orthopedagogie)
 • Rani
  "In het HHvMB word je op een positieve manier uitgedaagd om te ontdekken wat je allemaal kan en wat je nog kan leren. Zo verwerf je over de jaren heen heel wat vakinhoudelijke kennis, maar ook zelfkennis waardoor je een goede studiekeuze kan maken voor het hoger onderwijs."
  Rani Van de Sande
  Afstudeerjaar 2022 (geneeskunde)
 • Lieze
  "Op het HHvMB heb ik ontdekt wat mijn talenten zijn, maar ook waar mijn moeilijkheden liggen. Zo heb ik mijn eigen pad hier bewandeld en ben ik uiteindelijk op mijn pootjes terecht gekomen!"
  Lieze Van de Velde
  Afstudeerjaar HHvMB 2022 (criminologische wetenschappen)
 • Afbeelding(1)
  "Ik vind de lessen heel leuk omdat je elke 50 minuten een nieuwe leerkracht krijgt. De meesten zijn super lief! De schooluitstappen zijn geweldig en goed georganiseerd en heel leuke bestemmingen en plaatsen."
  Fien Nuyts
  1 ste jaar A - optie Taal en maatschappij
 • Noor Van Gaevere2
  “Je hebt een goede band met de leerkrachten. Op het HHvMB heb je ook een goede socio-emotionele begeleiding. Ze staan altijd klaar voor je.”
  Noor Van Gaever
  Afstudeerjaar HHvMB 2023
 • Afbeelding(2)
  "Ik vind de begeleiding op school goed. Je wordt altijd geholpen. Het zijn toffe leerkrachten en ze kunnen goed lesgeven. De titularissen zijn lief. We hebben een eigen laptop en als er iets niet werkt, lossen de ICT-leerkrachten dat op. De schooluitstappen zijn geweldig. Er zijn ook superleuke speelplaatsactiviteiten. De sfeer is hier echt fijn!"
  Rana El Azzabi
  2de jaar A - optie M&WA
 • Josefien Claes2
  “Ik kan hier zijn wie ik ben.”
  Jozefien Claes
  Afstudeerjaar HHvMB 2023
 • Mila Bosmans
  "De leerkrachten zijn zeer enthousiast en gepassioneerd door hun vak."
  Mila Bosmans
  6 wiskunde-wetenschappen
 • Afbeelding
  "Door het doorzettingsvermogen en discipline die ik meegekregen heb in het HHvMB, merkte ik al snel aan de unief dat ik het niveau aankon en voelde ik me gemotiveerd om hard te werken. Mede dankzij de leerkrachten, ieder gepassioneerd in hun vak!"
  Leni van Eynde
  Afstudeerjaar HHvMB 2023 (handelsingenieur)
 • Maura
  "Aan de hogeschool merkte ik al snel dat ik een ruime basis had meegekregen in het HHvMB. Het enthousiast lerarenteam heeft hier een zeer belangrijke en waardevolle rol in gespeeld."
  Maura Witvrouwen
  Afstudeerjaar 2022 (bachelor dierenzorg)
 • Afbeelding (4)
  "Ik zocht een studierichting met veel uitdaging en die heb ik gevonden. We doen veel leuke uitstappen. Als je je niet goed voelt, kan je altijd bij leerlingbegeleiding terecht. Ook met je klastitularis kan je babbelen. Hij/zij helpt je met plezier verder."
  Kato Van den Branden
  1ste jaar A - optie Taal en maatschappij
 • Tine
  "Ik sloot pas in de tweede graad aan op het HHvMB en werd hartelijk ontvangen door leerlingen en leerkrachten. Niet enkel mijn academische kwaliteiten maar ook mijn muzikale talenten kon ik kwijt in de schoolband."
  Tine Hendrickx
  Afstudeerjaar HHvMB 2022 (bio-ingenieur)
Sint Lambertus Icon Quote