Economie – moderne talen

Derde graad - 5de jaar
domeinoverschrijdende doorstroomfinaliteit

Economie-moderne talen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket economie en moderne talen. Leerlingen verwerven inzicht in macro- en micro-economische aspecten en de werking van ondernemingen. Logisch en kritisch denken is de basis om economische concepten en hun onderlinge verbanden te begrijpen. Wiskundige concepten worden gebruikt om economische problemen op te lossen.
Naast het verder ontwikkelen van communicatievaardigheden in de vreemde talen Duits, Engels, Frans en Nederlands, komt het verdiepen in de taaltechnologie, taalkunde en literatuur uitvoerig aan bod.

3de Graad Economie Moderne Talen 2

Wie ben jij?

Na de tweede graad weet je het zeker: de dynamische, boeiende wereld van de economie is jouw biotoop. Bovendien werd duidelijk dat talen jouw cup of tea zijn.

Je gaat in het vijfde en zesde jaar nog dieper in op sociaal-economische problemen. En je wil daarvoor nog meer uitblinken in logisch, analytisch en kritisch denken.
Je hebt interesse voor geld en goederen en hoe deze de wereld doen draaien. Je bent nieuwsgierig naar het samenspel tussen vraag en aanbod, zowel op de goederenmarkt als op de kapitaalmarkt.
Daarnaast ben je ook geboeid door het bedrijfsleven. Strategische planning, marketing, financiering… komen uitgebreid aan bod binnen het onderdeel bedrijfswetenschappen.
Dit alles krijg je aangeboden met een internationaal en meertalig sausje er bovenop. Je hebt een grote liefde voor taal. Je wil niet alleen de taal beter leren spreken en schrijven, je draait je hand niet om extra woordenschat en grammatica te verwerven. Bovendien heb je ook interesse in taalsystematiek en hou je ervan om literaire teksten te lezen en analyseren.

Wat na het secundair?

Je bent voorbereid voor een academische bachelor. Mogelijke opties zijn handelswetenschappen, rechten, criminologie, politieke en sociale wetenschappen, toegepaste taalkunde, taal- en letterkunde, communicatiewetenschappen…
Na economie-moderne talen kan je ook zonder problemen een professionele bachelor starten. Denk aan opleidingen binnen het domein handelswetenschappen en bedrijfskunde (marketing, financie- en verzekeringswezen, rechtspraktijk, eventmanagement, internationaal ondernemen, KMO-management), communicatiebeheer, lerarenopleiding, journalistiek, toerisme…

Lessentabel

Algemene vakken5 - 6
aardrijkskunde1 - 1
esthetica1 - 0
geschiedenis*2 - 2
godsdienst2 - 2
LO2 - 2
natuurwetenschappen2 - 1
*leerplan verdiepte basis
Studierichtingsvakken
economie5 - 5
Duits2*-3
Engels3 - 3
Frans4 - 4
Nederlands4 - 4
Spaans1 - 1
wiskunde3 - 4
facultatief: filosofie (talen)1 - 1
* vervolgcursus Duits
 • Wout De Groof
  “Na 6 jaar HHVMB werd het een beetje een tweede thuis, een school met zo een familiale sfeer is nergens anders te vinden.”
  Wout De Groof
  Afstudeerjaar HHVMB: 2022 ( Japanse studies)
 • Josefien Claes2
  “Ik kan hier zijn wie ik ben.”
  Jozefien Claes
  6 economie-talen
 • Foto Elien Van Clemen
  “Ik heb hier veel plezier gehad tijdens de lessen en de vele extra activiteiten en ik merk nu ook dat ik heel goed voorbereid ben op het hoger onderwijs."
  Elien Van Clemen
  Afstudeerjaar HHVMB 2021 (wiskunde-fysica)
 • Nathalia Geysemans2
  “Bij ons op school hebben we allemaal vriendelijke leerkrachten.”
  Nathalia Gysemans
  1 Maatschappij en welzijn A
 • Lena Hofman2
  “In Berlaar krijg je verschillende bouwstenen om een wondervolle toekomst op te bouwen.”
  Lena Hofman
  6 Latijn-talen
 • Wanne Vranckx2
  “Ik vind het goed dat de leerlingenraad ook zijn steentje kan bijdragen aan het leven op school.”
  Wanne Vranckx
  2 Latijn
 • Eline Guedin2
  “Via de buitenlandse reizen krijg je de kans om nieuwe dingen te leren en grenzen te verleggen en dat is best wel cool.”
  Eline Guedin
  2 taal en maatschappij
 • Malin Cornish2
  “Ik heb voor STEM gekozen, omdat mijn broer dat ook doet en hij zei altijd dat hij het leuk vond. Nu ik ook in STEM zit, merk ik dat hij echt gelijk heeft. Ik vind STEM heel leuk en super interessant.”
  Malin Cornish
  1 STEM
 • Nelles Vranckx2
  “De sfeer bij de leerlingenraad is warm, er wordt altijd naar elkaars mening geluisterd.”
  Nelles Vranckx
  4 natuurwetenschappen
 • Louise Van Besien2
  “Iedereen accepteert elkaar in het HHvMB.”
  Louise Vanbesien
  6 economie-talen
 • Ellis Torfs
  “Als 12-jarige met een bang hart de school binnengestapt. 6 jaar les gevolgd, uitgedaagd in een leerrijke en warme omgeving. Als zelfzekere 18-jarige de school verlaten om te starten aan de universiteit.”
  Ellis Torfs
  Afstudeerjaar HHVMB 2020 (revalidatiewetenschappen en kinesitheapie)
 • Luz Haegemans2
  “Tof dat de leerlingenraad ‘s middags soep verkoopt.
  Luz Haegemans
  5 Latijn-wetenschappen
 • Luz Haegemans2
  “Vakleerkrachten: We hebben veel enthousiaste en gemotiveerde leerkrachten die ons met passie van alles bijleren over hun vak.”
  Luz Haegemans
  5 Latijn-wetenschappen
 • Wies Verlinden
  "Een superleuke en leerrijke tijd met goede begeleiding van leerkrachten en directie!"
  Wies Verlinden
  Afstudeerjaar HHVMB 2022 (Event-en projectmanagement)
 • Marthe Goelen2
  “De school bruist van enthousiasme."
  Marthe Goelen
  6 sociale en technische wetenschappen
 • Max Moens
  "Ik heb aan de universiteit ondervonden dat wij  een heel goede basis hebben meegekregen op alle vlakken. Bovendien was het middelbaar een heel toffe tijd. Ik had er wel nog harder van moeten genieten, omdat ik nu soms een nostalgisch gevoel bij krijg, wanneer ik eraan terugdenk. "
  Max Moens
  Afstudeerjaar HHVMB 2020 (LO en bewegingswetenschappen)
 • Nelles Vranckx2
  “De titularissen ondersteunen ons in alles en begeleiden ons naar het einde van het jaar.”
  Nelles Vranckx
  4 natuurwetenschappen
 • Joep Daelemans2
  “Tijdens de middag ga ik met mijn vrienden pingpongen, maar als de tafels bezet zijn, gaan we in het hart schaken. We zitten niet de hele tijd op onze gsm. Je moet niet pingpongen, je kan ook dansen, naar de stille ruimte gaan, voetballen op het pannaveldje of gezelschapsspelletjes spelen.”
  Joep Daelemans
  1 STEM
 • Josefien Mertens
  “Het vertrouwen dat leerkrachten in mij hebben, heeft mij niet alleen gemotiveerd om mijn uiterste best te doen voor school, maar helpt mij ook doorheen mijn eigen zoektochten en doet me groeien als persoon.”
  Josefien Mertens
  5 Latijn-talen
 • Foto Aline De Haes
  “In het HHvMB werd ik elke dag aangespoord om het beste van mezelf te geven en heel hard te werken voor mijn doelen. Dit was niet altijd even makkelijk, maar nu tijdens mijn rechtenopleiding voel ik de voordelen van de goede werkethiek die ik in Berlaar heb meegekregen.”
  Aline De Haes
  Afstudeerjaar HHVMB 2020 (rechten)
 • Leoni De Keuster2
  "Hey, ik ben Leonie en volg STEM. De leerkrachten zijn super leuk en helpen je als je hulp nodig hebt. Je kan leuke dingen doen zoals programmeren, eieren laten vallen van de tweede verdieping en leren over de ruimte."
  Leonie De Keuster
  2 STEM
 • Nelles Vranckx2
  “Mijn studierichting is voor mij uitdagend en voorziet de vakken die interessant voor me zijn.”
  Nelles Vranckx
  4 natuurwetenschappen
 • Noor Van Gaevere2
  “Je hebt een goede band met de leerkrachten. Op onze school heb je ook een goede socio-emotionele begeleiding. Ze staan altijd klaar voor je.”
  Noor Van Gaever
  6 sociale en technische wetenschappen
Sint Lambertus Icon Quote